2011. szeptember 26., hétfő

Gávai domik

Bár egy hetes volt az infó nagy domikról, gondoltam, ha már akadt egy kis szabadidőm megnézem a halakat a zsilipnél. Sokat nem változott azóta az időjárás, talán kissé melegebbre váltott, reggelente azonban már hűvösebb van, így bíztam a kora reggeli pecában. A zsilip alatt kezdtem, általában ott szednek a betonozott fal mellett a halak, a kifolyó pillérei előtt. Nyolc óra tájban kezdtem a pecát egy kis nézelődés után. Azonban mozgást alig lehetett látni mindaddig, amíg kisütött a nap.




Aztán néhol kisebb szedést, burványt láttam. 14es tippettel hajigáltam kb 10óráig. Addig semmi. Se egy ráfordulás, se egy értelmes jel, hogy érdemes ott maradni. Aztán valami feljött a légyért de jól láthatóan csak odafordult, de a legyet meg sem érintette. Nemértettem. Kb negyed óránként nyúlt hozzá valami, de akadás egy sem. Pedig résen voltam. Próbáltam hatalmas polival, kisebb polival, stimulátorral, tulajdonképp a nálam lévő összes őzszőr léggyel, száraz redtag-el és nedvessel.. Néha kipróbáltam kisebb streamereket. Azon kívül, hogy megnézték mi az, vagy talán meg sem nézték, nem történt semmi.

Aztán egy nagyobb hullámra figyeltem fel, rádobok, csattanós vizet érésre rávágás, emelek, légy sehol.. Na ekkor lettem kicsit dühös. Majdnem délre járt és az első jobb szedésnél szakadok. Az elkövetkezendő öt, hangsúlyozom ÖT percben egymást érték a csobbanások, hajtások, szedések kitudja mi. Komolyan, féltem a parton. Nem pöcsöltem, meg nem is volt nálam sokkal kisebb zsinór, kötöm a 25öst. Vagyis kötném, de annyira remeg a kezem és izzadok, hogy a nem találom a megfelelő lyukat {szmájli} a kötésen. Közben a halak által kicsapott víz már már le is mosta az izzadságot a homlokomról. Megvan a kötés, bazi nagy poli a végére, repül a fal elé. Először fel sem álltam, gondolván meglátnak, b*szhatom az egészet.

Azonban ez sem segített már ekkor. Hallhatóan vissza álltak a zsilip alá, ugyanis oda nem egyszerű a légy bejuttatása. És ezt valószínűleg ők is tudják. Na ott nem zavartatták magukat fürödtek tovább, visszhangzott minden amit műveltek, ezzel is bosszantva. És ezt az alábbi képek is jól bizonyítják. A legtöbb példány mérete elérte a 40-45 sentit, néha fel-fel bukkant egy nagyobb forma, amit olyan 50esre becsültem. Kipróbáltam a zsilip minden szegletéből a dobálózást, 10ből egyszer jött fel a légyért hal, de vagy mellé vágott, vagy nem akadt.. nem értettem most sem mi lehet a baj.



Aztán elegem lett. Feljebb mentem, kisebb öblöket dobáltam, és ha volt ott hal meg is fogtam. Átlagba 30asok, egy kisebb 25ös. Aztán csak vissza mentem, megpróbáltam hosszabbakat dobni a bal partról, így csak jobban kézre esik. Többször sikerült jól irányítani a dobást centikre a faltól, azonban vagy megzavartam a halakat, vagy pedig ismétlődött a mellévágások sorozata. Aztán csakmegfogtambentrőlegyet és rohadtul imádkoztam, hogy ne meneküljön a pillérfelfogta dzsuvába. Keményen ellenállt, de aztán láttam, hogy 30centi körül van ez is. De legalább bentről is akadt egy...

Ezeken a képeken éppen le sem fossák a fejem, mikor fentről fényképezem őket. Bezzeg mikor 15méternél közelebb próbáltam menni már merültek is a fenékre. Érdekes volt viszont, hogyan is nézzem meg a szedést, hát nyállal próbálkoztam, hogy mintha nem látták vagy hallották volna hova esett a "kaja", össze vissza megugrottak a vízfelszín felé, de 4ből egy vette észre csak. Rejtély. 
Hát ennyi.


Földi

8 megjegyzés:

  1. az a fránya lustaság.. :P de jóvan, estére meglesz ,)

    VálaszTörlés
  2. Remélem megtanulok úgy fényképezni, ahogy Te. Most kezdem, de elég nehezen megy, idő hiányában.

    VálaszTörlés
  3. Mivel kompakt géppel fényképezek részben mondhatom, hogy nehéz a dolgom, mivel korlátozottak a lehetőségek. Részben viszont egyszerű, hiszen nem kell a beállításokon sokat vacakolni a vízparton, sok mindent automatikusan beállít. Szerintem hamar ráérzel Te is.

    VálaszTörlés
  4. Ezek a képek kompakttal készültek??? Mármint az összes a blogon? Durva...

    VálaszTörlés
  5. 99% igen. nekem kompakt van, szóval az én horgászataimat azzal örökítem meg.

    VálaszTörlés
  6. http://www.sg.hu/cikkek/68175/nikon_coolpix_l100_ismerteto

    VálaszTörlés
  7. Ilyen Coolpix-et szeretnék venni az asszonynak is Karácsonyra. Pár hete vettem egy D3100-at (szintén Nikon), ma is lövöldöztem vele, fel is pakolom a blogra, bár a Te képeidtől messze vannak.

    VálaszTörlés