2010. október 24., vasárnap

Zagyva - 2010.10.23-24


A Zagyván horgásztunk. Gyönyörű vizet ismertünk meg, nekem eddig sajnos nem volt sok alkalmam felfedezni ezt a kis folyónkat, de annál nagyobb örömünket leltük benne, ahogy ez a képekből is kiderülhet. A pénteki próbálkozásunk próbálkozás is maradt, sajnos immobilitásuknak köszönhetően, de ez idő alatt is nagyszerű vizet ismerhettünk meg, és sétáltunk egy jót, kb 10km-t, majd haza érve leöblítettük a szél fújta torkunkat némi szesszel.:) nem, nem nyitott szájjal róttuk a vízpartot, de a nagy szélnek köszönhetően eléggé megfáradtunk a délutáni órákra.



A szombati napunk késői keléssel indult és déli pecakezdéssel folytatódott a Jánoshidai helyszínen, ahol a töltésre érve egy még elöntött ártérrel találkoztunk. Az ártérben ragadt ,félig visszahúzódott vízben ezernyi ivadékhal menekült mindenfelé, de sajnos a folyóba nem juthattak vissza a kis pöppek. Néhányat, amiket hálóval is össze tudtunk kaparni, vissza pakoltunk a vízbe, de ha összejönne tizenakárhány ember hálókkal és engedéllyel a kezükben, jó időre meg lenne oldva a telepítés. 
Sajnos viszont alkalmunk volt egy ellenpéldával is találkoznunk egy "horgász Úriember" személyében, aki vagy nem volt tisztában a zsákmányolt halak méretkorlátozásával kapcsolatban vagy csak egyszerűen egy tahó volt. Ugyanis mint ahogy a képeken is látszik, zsákmánya nagy részét méreten aluli pontyok és kárászok alkották, amiket maga mögé a sárban helyezett el, azok agonizálva vergődtek hót sárosan, levegőért kapkodva... meg sem tudtunk szólalni, csak elővettem a gépet és fotóztam sajnos a rendszámát nem sikerült felírni, de ahogy elmesélte van mikor 30at is összeszed, szóval elég gyakran járhat oda. 
Mindezek mellett nagyszerűt horgásztunk, először jómagam akasztva egy-két csukeszt, melyekből nem sok érte el a 40et, de persze tőlünk nem kellett tartaniuk. Majd balinokkal is megismerkedhettünk amikből sikerült 5öt 6ot összepecázni, később Dávidnak is akadtak delikvensek. 
Nagyobb rablásokat mindenfelé lehetett látni, de sajnos meghorgászhatatlan helyeken mozogtak a meder felőli bokrok közelében. Hozzá teszem a felszerelésünk kétségeket vont volna az esetleges fárasztásuk után, hiszen mindketten 5-6os pálcával kergettük a halakat, amik így még jobb élményt nyújtottak.
A drótelőkét a balin gyomra nem vette be és egy idő után ahogy macskásodott a drót, a csukáknak sem tetszett, szóval egy szakasz 50es zsinór képezte ezek után az előkét. Ez be is vállt az összes halnál, amit a továbbiakban fogtunk. 
Sikerült egy sügércsapatba is belefutnunk, amiket fenékre eresztett és onnan ráncigált sztrímerrel sikerült kicsalni a a híd alatti pillér akadói közül.
A balinok inkább a zöldes, szürkés hallegyeket ették, míg a csukák maradtak a jól bevált fehér és bármilyen szín kombónál, lehetett az 10centi vagy 4, bokorugró vagy szabadon hagyott hegyű, akármilyen anyagú csali.
Rengetek szedést is láttunk amit a jászoknak és valószínűleg pontyoknak tulajdoníthattunk, hiszen a túluldalról folyamatosan fogta a kis "barátunk" őket....

Földi





















































5 megjegyzés:

  1. Hal-i!
    Irigyellek! :XD Látom, ráérsz...! :XD
    Grat az örömpecátokhoz, szombaton szabadul a Hernád, ami most a többi ÉMHE vízzel együtt telepítés miatt le van zárva... Remélem, utána nyomunk egy közösen balinos pecát mi is... :) ;)
    Van néhány kivétel, amely nem kap halat, az ÉMHE honlapon megtekinthető, ott lehet most pecázni... többek között a Hejő patak és a Bódva folyó is horgászható, úgyhogy nem maradunk peca nélkül a héten sem... :)

    VálaszTörlés
  2. Hali!
    Jó hallani h telepítenek, bár a halőrzéssel nem tudhatjuk mi lesz.. minden esetre bizakodjunk!
    Ami a hétvégét illeti, a mindenszentek miatt tuti h kimarad most a peca. max a kis faluszéli patak reménykedhet h kilátogatok :P de ha ráérek és arra járok mindenképp szólok! ja, és hétvégére küldök néhány legyet, és te is küldhetsz valamit ;)

    VálaszTörlés
  3. Hal-i!
    Ha privátban küldesz egy bankszámlaszámot, akkor küldök neked egy kis apanázst, gondolom, erre gondoltál! :XD
    Tegnap még nem olvastam a szöveget, mert nem volt fent..., de akkor most megkérdezem, hogy mi lett a tahó sorsa...?! Fejbe lőttétek?! :O A képen valóban az látszik, amire gondolok, hogy maga mögé hányta a halat, vagy az a kiöntés hozománya? Egyébként nem értem..., ha bemész egy boltba és megeszel néhány szendvicset fizetés nélkül, vagy lenyúlsz egy csomag kávét, azért elzárás, börtön jár! Akkor ezekre a férgekre ez miért nem vonatkozik, ár/érték arányban ez is van olyan kár, mint amit a sarki fűszeresnek okoznak!!
    No, lökjed azt a bankszámlaszámot..., küldjek egy kis pénz horogra is? :) ;)

    VálaszTörlés
  4. Igen a képen a szenvedő halak látszanak, amiket kib*szott a partra.. sajnos nem sok mindent tudtunk csinálni, tele volt ilyenekkel az a szakasz ahol "horgászott". Hogy miért nem nyeri el méltó büntetését..azért mert szarnak bele, hogy ki mennyi halat lop, aztán meg panaszkodik a sok paraszt, hogy nincs hal, meg h nem telepítenek. szánalmas. de ha legközelebb találkozunk ilyennel, össze szedjük a bátorságot és szóvá tesszük. csak az a baj h ez akkor egy lesz a sok közül és legközelebb ugyan úgy fog bánni a hallal. Buta egy mentalitás ez.
    Megy az email;) és Köszi!

    VálaszTörlés
  5. Hal-i!
    Most láttam, hogy tegnap termékeny voltál feltöltésügyileg ... :XD
    De térjünk vissza ide, rendőrt kell hívni, az a legjobb...
    Várom a mail-t, de még nem jött meg! :(

    VálaszTörlés