2010. október 31., vasárnap

Cím nélkül


 Tegnap délután nagy reményekkel indultunk neki öcsémmel az eddig szép halakat adó kis kanálisunk felé. Gondoltam elviszem az öcsköst egy tuti helyre és annak ellenére, hogy nem sokat tartja kezében a pecabotot most majd csukázhat egy jót.


 Ahogy gurulunk a hely felé, szembejövő rozzant kocsi illedelmesen lehúzódik és int. Lehúzódunk a híd előtt, bámészkodó kisgyerekek és nagymamájuk a hídról szemlélik a vizet. Mikor kiszállunk és megnézzük a csatornát látjuk, hogy 30centivel lentebb van a vízszint, na de kit érdekel legalább kevesebb a búvóhely és könnyebben észreveszik a műcsalit a csukeszok. Mikor meglátták, hogy vesszük elő a botokat, a néni megjegyzi, hogy most ment el az elébb két ember, akik temérdek mennyiségű, hatalmas halat vittek haza "ZSÁKBAN"!!! Fél percig csak álltam és forrt bennem a vér... kérdésemre, hogy mégis mivel fogták a halakat a válasz természetesen a háló volt és két takarmányos zsáknyi halat sikerült ellopniuk abból a kis csatornából, mivel a halak ahogy én is gondoltam most kevesebb helyre bújhattak el és menekülési lehetőségeik is szinte a nullát ütötték.



  Az egész szakaszt és csak azt a szakaszt, ahol halat lehetett eddig fogni, most a csend és üresség uralja. Halmozgást még csak véletlenül sem látni, pedig a szebbnél szebb helyek váltogatják egymást és hihetetlen érzés, hogy nincs hal egyik gödörben, visszaforgóban, növény mögött sem. 
 Ez Magyarország uraim...

F.


4 megjegyzés:

  1. Szomorú. De ez így van az egész országban. Ha nem Ők akkor a hívatásos halászok teszik meg. "Halmentés" címén.Bár Ők engedéllyel.Én ezt tapasztaltam.Hogy miért mennek így a dolgok??- Egy biztos a magán tulajdont szigorúan védik. Az Állami meg közös,- az nem számít.
    János623.

    VálaszTörlés
  2. Így van sajnos. Nem áll érdekében senkinek kicsit előrébb gondolkodni és nem a saját hasznát hajtani folyton.. Bocsánat, nem senkinek, csak épp annak, aki ott ül valamelyik zsírosabb székben. Itthon ez sajnos belátható időn belül nemigen fog megváltozni, ha tőlük várunk segítséget.

    VálaszTörlés
  3. Hal-i!
    Nyugi, ezek a férgek úgy ragaszkodnak a székükhöz, hogy abból szinte lehetetlen kilökni őket...
    Te aztán igazán láthatod Barátom, hogy mi folyik itt nálunk a csodálatos al-Hernádon is... :(

    VálaszTörlés
  4. Én már nagyon régóta figyelem őket, egy család csinálja leglábbis itt oroson, még -10fokban is belemennek a vízbe, 3 ember kell hozzá, kettő egy-egy botot fog amire egy háló(függöny) van erősítve, egy pedig a parton áll és a kidobált halat egy zsákba gyűjti...szószerint kidobott; persze nem csak hárman szoktak lenni, viszik az egész kiccsaládot.
    Minden nagyobb áradás után észrevenni a nyomukat, lábnyomok a vízben, kiszáradt kishalak és hínár a parton.
    A nagyobb halakat zsákba csúsztatják, a kicsiket csak szimplán kirázzák a partra, az úgyse kell senkinek.
    Egyszer kérdeztem hogy mire kell az a rengeteg hal, nem kaptam választ csak szúrós tekinteteket.
    Ez nekik jár, ha rendőrt hívok kiröhögnek...
    Amikor 2013 telén észrevettem, hogy leszennyezték az egész Balkányi ágát a csatornának, és bejelentettem, hogy szennyezést tapasztaltam, az egész halállomány elpusztult, annyit tanácsoltak a rendőrségen, hogy ha nem az enyém a patak ne foglalkozzak vele.
    Ez van itt senki sem törődik a vizekkel, halakkal.
    Ez magyarország, igazad van.

    VálaszTörlés