2010. február 15., hétfő

Monotónia

Már lassan három hónapja nem jutottam horgászbottal a kezemben vízhez. Pontosítva: nem horgásztam. Szerintem már kiült az arcomra a vágy, vegyülve egy adag idegbetegséggel. Fel s alá mászkálok a lakásban és próbálom rendezgetni azt a rengeteg dolgot, úgy mond "cuccot" amik körbe vesznek, de csak nem azok vannak jó helyen.



Ami nincs jó helyen az én vagyok. Kell, hogy lássam a rohanó vizet. Kell, hogy leüljek a vízparton és a halk szedéseket figyeljem, ahogy a halak mohón, a vízbe pottyant rovarokra vetik magukat a bokrok, vízre hajló fűszálak alatt. Elegem van a télből.

Először szép, mert az újdonság erejével hat a fehér hó lepte táj, s a befagyott vízszéleket verdeső folyóvíz, a fagyos szél. Mindezek valahogy meghittséget sugároznak. Be kell ülni ilyenkor a melegbe, forralt bort iszogatni és kötögetni meg ilyenek. De hangsúlyozom ez körülbelül egy-két hétig tart. Aztán fura dolgokat kezdek csinálni, amiket egyébként nem tennék. Ez utal az elmeháborodottságra.



Tisztogatom a botokat, zsinórokat tekerek újra, minél szimmetrikusabban az orsók dobjára.. stb. Jöhetne már az az enyhülés. Nem mintha olyan hideg lett volna eddig a szárazon, de a jeges vízben állva nem könnyű dobni. Legutóbb is befagytak a zsinórjaim és becsípődött a derekam, amit egy sorstársammal együtt szenvedve sokkal könnyebb elviselni. :)



Az iskola is kezd unalmassá válni pedig még csak most kezdődött a félév. Csak hétvégenként, ha kijuthatnék már a vízpartra. Sokkal könnyebben elviselhetőbbek lennének a hétköznapok. De lassan eljön ez az idő is. Tervezgetjük az újabb túrákat, amik úgy egy naposak mint hetesek is lehetnek. De szerencsére egyre többeket ismerünk meg, akik valamilyen szinten érdeklődnek a horgászat vagy a természet után, s talán legközelebb együtt tölthetünk el egy halakban gazdag napot! ;)

10 megjegyzés:

  1. ez a post túl jó, hogy ide hülyeségeket írjak sorstárs:)

    VálaszTörlés
  2. ó ugyan ugyan:) épp angol órán ülök.. negyed órája mennie kéne
    fél9ig itt senyvedek..

    VálaszTörlés
  3. Ez tényleg jó lett:) Remélem, hogy holnap is lesz angol órád, ha ilyen írásokat hoz ki belőled!
    Pedig az al-Hernád már várja a legyező horgászokat..., de lehet, hogy az olvadás cudar dolgokat fog művelni... Csak azért nem teszek mellé szmájlit, mert a természet rendjét tiszteletben kell tartani, de most olyan árvíz várható, amelyikről még az unokáink is beszélni fognak!

    VálaszTörlés
  4. nem angol órán írta a postot, csak a kommentet

    VálaszTörlés
  5. köszönöm:) az őrangyalom:D hát sajnos igen Csaszi kb ez lesz. egyszeri olvadás után ez a sok csapadék tuti elönti a környező települések nagy részét
    a hernád pedig még kiszámíthatatlanabb szerintem. bár nem tudom, hogy a zsilip alatti szakaszok is megáradnak ilyenkor nagyon? akárhányszor mentem az ottani vízre nem tapasztaltam nagyon magas vízállást.

    VálaszTörlés
  6. Hal-i!
    Hogy megárad-e?! Ott tud már csak igazán csuda dolgokat művelni a Hernád, mivel a zsilipig hellyel – közzel gátak közé van szorítva a folyó. A zsilip alatti részen viszont egy tomboló, őrjöngő folyammá változik a gátak nélküli folyó! Mintha érezné, hogy szabadon tombolhat… Sohasem láttad még a TV híradókban? Pedig mindig nyomatják! Egy-egy vizesebb évben többször is kint van a folyó.
    Belső-Bőcs egy kis szigetté válik, teljesen körbeveszi a víz. Nagyobb árvizekkor Sajólád határáig tör be a Hernád és a két folyó (Sajó-Hernád) közötti terület teljesen víz alatt van!
    [img size=499]http://www.hal-i.hu/images/fbfiles/images/Hern_d__rv_z_2008-9b856bc0819ab0847d1d258c0f016ecc.JPG[/img]

    VálaszTörlés
  7. Gesztely környékén vagyok inkább ismerős, ott tudom, hogy mire képes és meddig kint szokott lenni. Keresztanyám ott a jegyző és nagyon sokat izgulnak ilyenkor.

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. Hal-i!
    Hát az is egy gyönyörű szakasza a Hernádnak, a magas part alatt igazi harcsázós részek vannak, a két híd között pedig maga a Kánaán! :)
    De visszatérve az árvízre, Gesztelyt védi a gátrendszer, persze az sem egy életbiztosítás, bár eddig bírta a sarat, jobban mondva a vizet! ;) Gondolom, akkor a Hernádkaki gázlónál már legyeztél...

    Ui.: Bocsi, de egy helyesírási hiba miatt töröltem az előző kommentet! :) Ez ugyanaz, csak javítva! :XD

    VálaszTörlés
  10. Üdv.!
    Az említett helyen én még csak gyerek koromban horgásztam de akkor még nem legyes fejjel. Nem jártam még Hernádkakon, de most, hogy mondod legközelebb megnézem.
    Teljesen más szemmel nézem már így a vizeket, hogy elkezdtem legyezni. Hol lehetne megállni a vízben, hol vált gyors vízből langósabbá, part menti füvek, stb..

    VálaszTörlés