2012. szeptember 8., szombat

Vörös uszonyok az aszályból

Kikocsikáztunk Balsára kimerni a ladikból a vizet. Kimertük. aztán a szomszéd ladikjából is. Aztán lementünk a gávai zsiliphez. Nincs benne sok víz, de annyi legalább van, hogy megtartja a halat. Egyik oldal üres, és koszos, küszös. Másik oldal halasabb, de kicsik. Egyszer csak valahonnan elered és szemerkélni kezd az eső(cske). Felpezsdül a víz 5 perc szemerkéléstől...







Hihetetlen. 20-25centis balinkák abajgatják a beállt kishalakat. Partszélekben, növények közt, hínár alatt és gyékény előtt domik járőröznek. egyik másik néha feljön a felszínre szétnéz és tovább áll. Látott halra horgászok, de nagyon óvatosak. Megint felbukkan. Elé pottyantom a legyet kb 10méterről, sűrű növények közt. látom a hal száját, ahogy halkan lehörpöli a legyet. Akasztok. Erős, egészséges, színes harmincas domi. Végre! A Sajó után jól esik halat fogni. Nincs kedvem róla írni, meg úgy semmi. Jól éreztem magam és ennyi. Kavarognak bennem a gondolatok, de had kavarogjanak. Van jobb dolgom. 


Most pl szerkesztgettem a fogott halakról készült képeket.Van több is. Nem vagyunk kint sokáig. 2 óra alatt 4 domi, 2 balin és egy gyönyörű, eddig legnagyobb műléggyel fogott vörösszárnyúm. Hihetetlen színekben pompázik. A szárazlegyet kívánta meg. Jól küzdött, nem adta könnyen magát, már-már jásznak hittem. Egyik kép a másik után készül, majd útjára engedem. A következő domi a halászlében végzi. Ennyi belefér... Szerintem.


Szomjas lettem. 30 fok. Még mindig. Továbbra is hangos cuppogások és kishalak mocorgása mindenfelé. Nem túl széles sávban ÁLL csak a víz. Soha ilyen alacsonynak még nem láttam. Kemecsénél porzik a meder. Nem vicc. Elvagyok keseredve. Milyen csukázás lesz itt ősszel? Semmilyen. De most jót pecáztam. lesz ez még így se...







F,

9 megjegyzés:

  1. K@rva jó képek, a vöröskeszeg meg meseszép!

    VálaszTörlés
  2. köszi! ezt a halat öröm fotózni, bárhogy pózol attraktív :) nagyon örültem neki.
    én a sügereidet irigylem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van aki domit fog, van aki sügéreket!
      Kinek mi jutott! :)
      Jövőre, ha megint lesz a Balatonon az idén bevezetésre került egy hónapos pergető tilalom, tuti legyezni fogok vöröskeszegekre. Abban az időszakban tavaly fogtam egy halommal úszóval, de úgy nem olyan izgalmas a dolog.

      Törlés
    2. próbáld ki a módszert ha lesz lehetőséged, az úszózásnál garantáltan izgalmasabb:) talán még jobban is küzd a legyes szerkón. és elég sok mindennel be lehet csapni, bár én tudatosan vörösre nem sokszor legyeztem, olvasható itt-ott, hogy kisebb körforgóknak, gumiknak is odaver.

      Törlés
  3. Gyönyörű képek, halak, mi kell még?...VÍÍÍÍZ...
    Az a vöröske meg igazán szép!
    Gratula!

    VálaszTörlés
  4. menni kell, nincs mese! de inkább fogjak kevesebbet és legyen nehezebb őket megtalálni, csak kapjunk már egy jobb esőt.. keszegek kárászok pipálnak a víztetőn, rá sem hederítve a parton álló horgászra. nem normális.

    VálaszTörlés
  5. Édesjóanyukám! Az az utolsó kép! Nagyon tudsz!

    VálaszTörlés
  6. szerencsés fényviszonyok és egy kis sötétítés :) egyébként vaku nélkül készült. de "rájöttem", hogy ha a kisebbik kompakt géppel fotózok, a vakuja nem szórja úgy a fényt és tisztább vele a makro, a háttér pedig elsötétül.

    VálaszTörlés