2013. február 2., szombat

Fotózás, ahogy én csinálom

A teljesség igénye nélkül. 

Sokszor kapok pozitív visszajelzéseket szép képekről, amiket fotózok. Sokan kérdezik, milyen gépem van illetve állítják, hogy ilyen és oylan képet csak profi géppel lehet készíteni. Ez nem egy arcoskodó írás. Csak szeretném megosztani azon egyszerű praktikák egy részét és a tapasztalataimat, amik korán sem nyúlnak olyan messzire. 

Próbálkoztam ilyen géppel, olyan géppel, de leginkább olyannal, ami éppen kéznél volt. Sokszor terveztem beruházni valami igazán profi gépbe, azonban egy valamit nagyon megtanultam a horgászatok során. 

Egy többszáz-ezer forintos fényképezőt akármennyire is vigyáz rá az ember, tuti, hogy előbb vagy utóbb tönkre teszi a vízparton.  Főleg ha első a peca. :)



Így járt a jó barátom is a Nikon Coolpix sorozat egyik és első oszlopos tagja az l100-as is. Kiszolgálta az idejét, sok szép képet csináltam vele és leginkább tanulni, megtanulni kicsit fotóz(gat)ni tökéletes választás volt. Ha vennék legközelbb fényképezőt, a sorozat valamelyik újabb tagja lenne a választásom tárgya.


Na de ha már a horgászat és légykötés, néhány példát mutatnék abból, ahogy én csinálom, fényképezem a legyimet. Nem kell hozzá profi gép és nagy szakértelem sem. A manapság a boltokban kapható kisebb kompakt és bridge gépek kiválóak, ha a makro üzemmódról beszélünk. 5-8centis makro távtól az 1-1,5cm-ig éles képeket készíthetünk velük kézből is, ha pedig adott egy állvány és időzítve lőjük a fotót, biztos tisztább képeket kapunk.

Háttérnek való színek, egyedül az egyik legfontosabbat hagytam ki, a szürkét.

Az én kedvenc hátterem és témám a fehér, letisztultsága és egyszerűsége miatt. Tény azonban, hogy nem lehet mindenféle színű legyet fehér háttérrel fotózni. Egy próbát megér a fehér marabu..


A legyeknél készíthetünk lightbox-ot, én most a kép kedvéért gyorsan összeraktam egy funkcionálisan csöppet sem hozzá hasonlító alkalmatosságot, de talán jól szemlélteti a lényeget. A lényeg, hogy egy jó megvilágítással vagy szórt vakuval, a doboz falát borító egyszerű A4es A3as nyomtatópapírok visszavernek némi fényt, így minden oladalról jó megvilágítást kapunk. Próbálgatni kell rengeteget, hogy sikerüljön egy jó kép, de megéri.

A bal oldali képek neon fénynél, vaku nélkül állvány nélkül készültek, asztalra tett géppel kb 8-10cm távolságból.
A jobb oldali képek pedig ugyan úgy csak vakuval.
A fentiek egy viszonylag fényes felületen lettek fotózva, alábbiak pedig mattabb papíron. (mindez még photoshop nélkül)
Beszéltem az álvványról. Kompatkt gépet használok bármikor megyek horgászni, ezért tudom, hogy fontos egy jó támaszték. Sokkal élesebbek a képet, ha megfelelő stabilitást tudunk adni a gépnek. Azonban van, amikor nincs időnk ilyesmire, az állványt összerakni stb, hiszen a hal fulldoklik a kezünkben, sokkot kap stb. A sárban fetrengő hal sem túl szép látvány és nem is túl egészséges a számára. Néha sikerült ilyen képet készítenem, óckodtam, hogy felrakjam e a blogra, de ha aznap az az egytlen fogás hááátttt.... :P

Ezek a képek fényes háttérrel, különböző távolságokból készültek (bocs a logóért, nem reklám, ez akadt a kezembe)



Na ezen a képen látszik igazán milyen szemből fotózva egy fényes fehér háttér..
..és milyen egy matt, kicsit dőlt szögben. Vet némi árnyékot, de a helyes szög megtalálása és egy kis szerkesztés javít a dolgon.

És akkor pár sor a Photoshopról. Napjainkban illetve a digitális gépek térhódításával egyre többen használják a különböző fényképszerkesztő programokat, amik hihetetlen szabadásgot adnak a kreativitásnak és persze egy fotó cicomázásának. 


Nem arról beszélek, hogy totál meg kell változtatni egy képet és lehetlen színeket előállítani. De a fehéregyensúlyon, mélységélességen és társain néhány beállítás után sokkal mélyebb és élethűbb, élesebb képet kaphatunk. 

Nem szégyen ez, minimális változtatások és szinte mindenki él már vele és ha szép, szebb és igényesebb képeket kaphatunk általa, amit mi hozunk össze a saját szépérzékünkkel, akkor magunknak és másoknak is örömet okozhatunk.


Földi

3 megjegyzés:

  1. Ezt jó, hogy megírtad, nekem is adtál új tippeket :)

    VálaszTörlés
  2. akkor már jó. :) szép képeket csinálsz egyébként, hangulatosak! ezt az állvány dolgot neked is ajánlom, a horizont sokszor elcsuszik. ;)

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük! Végre világosság gyúlt valamennyire a "lightroom"-omban. :)

    VálaszTörlés